Hout natuurlijk: revolutionair bouwen met CLT

CLT: het duurzame alternatief

In de bouw is een revolutie gaande, waar de Crefinsta Groep graag een steentje aan bijdraagt. Niet door daadwerkelijk stenen toe te passen, maar juist door te kijken naar duurzame alternatieven. CLT - cross laminated timber of kruislaaghout - is zo’n duurzaam alternatief. In Nederland is CLT nog een relatief onbekend bouwsysteem dat absoluut terrein aan het winnen is.

Circulair en biobased bij uitstek

Hout is een circulair en biobased bouwmateriaal bij uitstek. In de eerste plaats omdat het natuurlijk oneindig hernieuwbaar is, maar er zijn veel meer pluspunten. Daar waar bij de vervaardiging van andere bouwmaterialen CO2 wordt geproduceerd, neemt de boom tijdens de groei juist CO2 op om er vervolgens zuurstof voor terug te geven. De modulaire elementen bij het CLT houtmassief bouwsysteem zijn demontabel en herbruikbaar. Na een lang leven in het vastgoed kunnen de restmaterialen opnieuw gebruikt worden. In de bouw, maar ook als hoogwaardige grondstof voor andere producten.

Een slim bouwsysteem

Het CLT houtmassief bouwsysteem is rank en tegelijkertijd constructief enorm sterk. Hierdoor kunnen er grote overspanningen worden gemaakt. Bouwen met hout betekent ook minder gewicht, zodat funderingen lichter uitgevoerd kunnen worden. Het bouwsysteem is volledig modulair, de panelen zijn gestandaardiseerd. Hierdoor is het makkelijk te verwerken, zijn de arbeidskosten lager en kan er zeer snel gebouwd worden. Doordat dit houtbouwsysteem demontabel is, kunnen in- en uitbreidingen, maar ook hergebruik eenvoudig gerealiseerd worden. De panelen geven volop ruimte voor eigen vormgeving. Het materiaal is vormvast en krimpvrij. Bovendien is het CLT houtmassief bouwsysteem bestand tegen aardbevingen en zelfs tornado’s. Een slim en doordacht bouwsysteem dus.

Zeer comfortabel voor de gebruiker

Houtsysteembouw heeft ook voor de gebruiker veel voordelen. Hout is zeer isolerend en geeft een gevoel van welzijn en comfort: het is warmte- en vochtregulerend, ademend en niet toxisch. Sterker nog: de natuur is bij houtbouw voelbaar dichtbij. Vandaar de voor CLT gebruikte slogan ‘Hout natuurlijk’.

Kortom: Crefinsta Groep ziet volop toepassingen voor deze duurzame bouwmethode met hout.